Prima reacție a Agenției Naționale de Transplant în cazul Arșinel: „Pacienții se supun unor reguli medicale de compatibilitate”

Prima reacție a Agenției Naționale de Transplant în cazul Arșinel: Pacienții se supun unor reguli medicale de compatibilitate
Publicat: 18/09/2013, 16:35
Actualizat: 31/07/2014, 18:16

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dan Luscalov, afirmă că toți pacienții care se adresează ICUTR Cluj pentru transplantde rinichi sunt tratați „ca pacienți, nu în funcție de numele și renumele lor”, singurul factor care decide rapiditatea transplantului fiind compatibilitatea.

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Dan Luscalov, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că au fost multe cazuri de pacienți care au fost supuși unor operații de transplantla o zi după ce s-au înscris pe lista de așteptare a Institutului Clinic de Urologie și TransplantRenal (ICUTR) Cluj, pentru că s-au dovedit compatibili cu rinichiul primit, transmite corespondentul Mediafax.

„Toți cei care se adresează ICUTR Cluj sunt tratați ca pacienți, nu în funcție de numele și renumele lor, pacienții fiind nevoiți să respecte reguli și etape pe care echipa de transplantle aplică tuturor. Oricât ar fi de mare dorința unor pacienți de a se vindeca rapid, se supun unor reguli medicale de compatibilitate. Singurul factor care decide rapiditatea transplantului este compatibilitatea, indiferent de gravitatea bolii. Suntem performanți, pentru că suntem nebuni. Transplantarea rapidă de la luarea pacienților în evidență este o realitate cotidiană. Sunt mulți pacienți care sunt supuși intervenției de transplantla o zi după ce s-au înscris pe lista de așteptare, avem pacienți de 65 sau peste 70 de ani transplantați. Primează vârsta biologică, niciodată cea cronologică. Nu contează cine e pacientul, atâta vreme cât este compatibil cu donatorul”, a spus Luscalov.

Potrivit acestuia, pe lângă aceste cazuri „fericite”, sunt și pacienți care trebuie să vină de 14-16 ori la ICUTR Cluj până să fie compatibili cu un donator, iar alții mor în timp ce sunt pe lista de așteptare, din cauza diferenței dintre numărul de pacienți de pe lista de așteptare și numărul organelor disponibile.

În ceea ce privește cazul actorului Alexandru Arșinel, Luscalov a spus că de boala acestuia era cunoscută din aprilie și a fost chemat să se prezinte la ICUTR Cluj pentru teste, împreună cu alți cinci pacienți, și „a avut norocul să fie cel mai potrivit și a avut cea mai bună compatibilitate”, fiind externat după două săptămâni.

„Celălalt rinichi al donatorului lui Arșinel a fost transplantat unei paciente de 29 de ani, care mai este încă internată”, a explicat Dan Luscalov.

Întrebat cum comentează intenția președintelui unei asociații din Cluj-Napoca de a depune o plângere penală față de ICUTR Cluj, Dan Luscalov a spus că nu știe ce subiect are aceasta.

„Am văzut că se preconizează o astfel de plângere penală, dar până nu este făcută nu știm ce subiect are. Deocamdată sunt discuții”, a spus directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.

La aceeași conferință de presă au fost prezenți mai mulți pacienți care au fost supuși unor transplanturi la ICUTR Cluj.

Astfel, Lenuța Sporniță, o pacientă care în 2011 a beneficiat de un transplantla ICUTR Cluj, a spus că s-a înscris pe lista de așteptare și a fost supusă intervenției a doua zi.

„Am fost compatibilă cu donatorul, au fost șapte pacienți chemați odată cu mine. Nu cred că se merge pe criteriul vedetă”, a menționat ea.

Un alt pacient, în vârstă de 56 de ani, din București a spus că s-a înscris în aprilie 2012 pe lista de așteptare a ICUTR Cluj, că s-a stabilit în urma analizelor că este compatibil, a fost internat pe loc, iar a doua zi a fost operat.

„Am avut noroc, norocul unui om nu îl ia nimeni. Am fost externat după opt zile. Nu m-am înscris la București pe lista de așteptare, pentru că aceasta era mai lungă. De doctorul Lucan nu știam nimic”, a afirmat el.

Doina Negrea, o pacientă din Mediaș, în vârstă de 56 de ani, a fost internată în octombrie 2010 la ICUTR Cluj și a fost operată după trei zile.

Alți pacienți au afirmat, în schimb, în conferința de presă, că au fost chemați de 14, respectiv 16 ori la ICUTR Cluj, înainte de a fi compatibili cu rinichii donatorilor.

La ICUTR Cluj au fost făcute, în anul 2012, 115 operații de transplant, iar până la mijlocul lunii septembrie a acestui an au fost realizate 133. Pe lista națională de așteptare pentru rinichi figurau, la sfârșitul anului 2012, 3.371 de persoane, din care 1.600 sunt la ICUTR Cluj.

Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta” va depune o plângere penală față de Institutul Clinic de Urologie și TransplantRenal (ICUTR) Cluj, solicitând justiției să lămurească dacă s-au respectat regulile și criteriile de transplantde rinichi în cazul actorului Alexandru Arșinel.

Președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, declara, luni, că va depune, în numele asociației pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlinește un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplantrenal, o plângere penală și va chema în judecată ICUTR Cluj „pentru ca justiția să lămurească dacă în cazul Arșinel s-au respectat regulile și criteriile privind efectuarea unui transplant”.

Potrivit acestuia, nu se știe dacă Alexandru Arșinel a primit un rinichi sau doi și nu s-a clarificat nici câți potențiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemați la transplant, în condițiile în care trebuie chemate minimum șase persoane în cazul în care se primește un organ.

El menționa că există „suspiciuni firești”, legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arșinel, „care nu a făcut nicio zi de dializă”.

Plângerea penală pe care Emanuel Ungureanu vrea să o depună în cazul transplanului lui Alexandru Arșinel, împotriva Institutului Clinic de Urologie și TransplantCluj, ar putea duce la refuzul unor potențiali donatori, susținea Consiliul director al Asociației Transplantaților din România (ATR).

Actorul Alexandru Arșinel, director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din București, a suferit, la sfârșitul lunii august, un transplantde rinichi la Institutul Clinic de Urologie și TransplantRenal din Cluj-Napoca. El a fost externat în 12 septembrie.

Șeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arșinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplantde rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată se întoarce canicula în România
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Altar de lumânări la poarta unde a apărat Sorin. Colegii au ținut un moment de...
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui...
Ce a apărut pe contul de Facebook al Adrianei Bahmuțeanu la câteva zile după vestea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Atac asupra reţelei feroviare de mare viteză din Franţa, înaintea începerii Jocurilor Olimpice
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Surpriza de la pompă. Cât costă un litru de benzină și de motorină
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Enceladus și Europa ascund semne de viață chiar la suprafața lor